Ce se întâmplă cu anvelopele vechi după ce sunt scoase din uz?

Ce ar trebui să le fac anvelopelor vechi?

Dealerii de anvelope trebuie să preia anvelopele vechi fără despăgubiri. Legea îi obligă să preia o cantitate rezonabilă de anvelope vechi, scoase din uz, care sunt similare cu cele noi vândute consumatorului. Consumatorul trebuie să predea anvelopele scoase din uz distribuitorului, sau la un centru de colectare organizat de distribuitorul de anvelope.
 
Costul reciclării anvelopelor este finanțat de taxa de reciclare care se adaugă la prețul anvelopelor noi. Taxa de reciclare depinde de tipul anvelopei.
 
Anvelopele nu trebuie duse la un depozit de deșeuri. Există mai multe opțiuni de reutilizare și reciclare, care variază în fiecare țară.

Importatorii și producătorii de anvelope se ocupă de reciclare

Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia

Producătorii plătesc o taxă către administrația locală, care se ocupă de reciclare

Danemarca, Letonia, Slovacia

Legislația stabilește obiectivele, iar entitățile decid singure cum să recicleze anvelopele

Austria, Germania, Irlanda, Elveția, Marea Britanie

 

Ciclul de viață și reciclarea unui anvelope

 
Folosim „ciclul de viață” pentru a ne referi la diferitele etape prin care trece un produs de la fabricare, la utilizare și, în cele din urmă, la reciclare. Ciclul de viață al unei anvelope începe cu un copac de cauciuc în emisfera sudică, de exemplu în Indonezia sau Thailanda. Apoi, următoarele etape ale ciclului de viață includ fabricarea de materii prime și produse, depozitarea și mai multe ture de transport. Ciclul de viață real al anvelopei se încheie, de exemplu, atunci când anvelopa este zdrobită și utilizată ca material de construcție.
 
Ciclul de viață poate fi împărțit aproximativ în patru etape:
 
1. Achiziționarea și fabricarea elementelor de bază de producție, cum ar fi materiile prime și energia.
2. Fabricarea anvelopelor.
3. Utilizarea anvelopelor.
4. Întrebuințarea anvelopelor uzate.
 
În timpul ciclului de viață al unui anvelope, majoritatea efectelor asupra mediului sunt generate în timpul utilizării acesteia. Cel mai important factor este consumul de combustibil al vehiculului. Consumul de combustibil poate fi redus prin reducerea greutății anvelopei și a rezistenței la rulare, reducând astfel emisiile de gaze de eșapament și formarea de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, cel mai semnificativ factor care afectează nivelul emisiilor de gaze de eșapament este stilul de conducere. Conducerea economică poate reduce consumul de combustibil cu 10-20%.