Verificați uzura anvelopelor

Puteți testa cu ușurință starea anvelopelor folosind instrumente care se găsesc în casa dvs. Testul cu un chibrit sau cu o monedă sunt potrivite în special pentru evaluarea stării anvelopelor fără crampoane.

Pe produse Nokian Tyres cele mai noi, există un indicator de siguranță a anvelopelor. Prin acest indicator un șofer poate verifica starea și siguranța anvelopelor. Indicatorul este situat pe banda de rulare a anvelopei și indică, în milimetri, adâncimea canelurii principale a anvelopei,  cu alte cuvinte arată câtă bandă de rulare este disponibilă.

Testul cu chibritul

Puteți măsura adâncimea anvelopei utilizând un băț de chibrit obișnuit de cinci centimetri, care are un vârf de sulf de 3-4 mm. Vârful ar trebui să nu se vadă atunci când bățul de chibrit este așezat în canelură. Testați în mai multe puncte ale anvelopei. Dacă vârful chibritului rămâne vizibil, anvelopa nu mai este sigură pentru condusul în condiții de iarnă. Vă recomandăm o adâncime minimă a canelurii de 4 milimetri. Legea impune 3 milimetri de bandă de rulare pentru anvelopele de iarnă și 1,6 mm pentru anvelopele de vară.

Testul cu o monedă de doi euro

O monedă de doi euro este un punct de referință și mai bun pentru starea anvelopelor. Partea circulară argintie de la marginea monedei are o grosime de patru milimetri. Dacă atunci când moneda este plasată în canelură partea argintie este vizibilă, ar trebui să luați în considerare înlocuirea anvelopelor.

 
Examinați-vă anvelopele cu crampoane

Dacă crampoanele sunt atașate, dar încep să se slăbească, aderența anvelopei a fost redusă substanțial. Un crampon care se îndoaie nu va pătrunde în gheață și are o aderență slabă pe nămol și zăpadă. Dacă mai multe crampoane s-au slăbit - și numărul lor diferă de la o anvelopă la alta - atunci aderența anvelopelor poate fi periculos de slabă. Conform legislației privind anvelopele cu crampoane, diferența numărului de crampoane dintre o anvelopă și alta nu poate depăși 25%.
 
Chiar dacă este mai comod să evaluați chiar dvs. siguranța anvelopelor, rezultatele vor fi întotdeauna imprecise și nesigure - mai ales că șoferii tind să supraestimeze starea anvelopelor lor. Acesta este motivul pentru care Nokian Tyres a inclus la noile sale anvelope indicatorul de siguranță la conducere. Acest indicator arată cu precizie câți milimetri de grosime au rămas pe suprafața de rulare și câți kilometri pentru condus în siguranță.