Ce sunt etichetele europene de clasificare a anvelopelor? 

 
  

Din 2012, etichetele de clasificare europeană îi ajută pe șoferi să compare anvelopele vândute pe teritoriul UE. O astfel de etichetă este similară cu etichetele energetice pentru electrocasnice și permite clasificarea anvelopelor din punct de vedere al securității și economiei de carburant. Eticheta indică aderența pe ud, nivelul de zgomot la rulare și eficiența consumului de carburant ale anvelopei, iar în cazul anvelopelor de iarnă, indică și aderența pe gheață și zăpadă. Toate valorile de pe etichete sunt rezultatul testelor efectuate de toți producătorii de anvelope din UE, în conformitate cu procedurile stabilite. Etichetele se aplică pe toate anvelopele de vară, pentru toate anotimpurile și de iarnă fără crampoane, pentru autoturisme, SUV-uri, vehicule comerciale, camioane și autobuze.


Scopul etichetelor este acela de a facilita alegerea unor anvelope mai sigure și mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant

Scopul unei etichete de anvelopă este de a vă ajuta să cumpărați anvelope pe baza unei alegeri informate. Eticheta vă informează despre siguranța anvelopei pe drumuri ude, înzăpezite sau înghețate, despre efectul acesteia asupra consumului autovehiculului dvs. și despre nivelul de zgomot exterior al acesteia. În funcție de aceste valori, este mai ușor să vă alegeți o anvelopă care să corespundă cât mai bine nevoilor dvs.

Ce ar trebui să vă intereseze de pe etichetă depinde de condițiile în care vă deplasați și de faptul dacă cumpărați anvelope de vară sau de iarnă. De exemplu, aderența pe ud este o caracteristică importantă a unei anvelope de vară, care circulă în zone cu ploi frecvente, dar și a unei anvelope de iarnă utilizate în zone cu ierni blânde sau ploioase. Pe de altă parte, în cazul unei anvelope de iarnă, concepute pentru vremea dificilă din timpul iernii, care rulează pe gheață și zăpadă bătătorită, clasa de aderență pe ud nu este la fel de importantă ca marcajul pentru aderența pe zăpadă și gheață. 

Chiar dacă eticheta simplifică compararea diferitelor modele de anvelope, înainte de a lua o decizie finală este cu siguranță recomandabil să consultați și distribuitorul de anvelope, testele independente ale revistelor auto sau site-urile web ale producătorilor de anvelope.