Cum vă ajută etichetele europene de clasificare atunci când cumpărați anvelope 

 
  

Criteriile de clasificare de pe eticheta anvelopei sunt un mijloc care simplifică compararea modelelor individuale de anvelope prin intermediu unor informații de clasificare standardizate.

Eticheta de clasificare europeană este obligatorie pentru anvelopele de vară, pentru toate anotimpurile și pentru anvelopele de iarnă fără crampoane, pentru autoturisme, SUV-uri și vehicule comerciale, camioane și autobuze vândute în Uniunea Europeană din 2012. Scopul criteriilor de clasificare - referitoare la consumul de carburant, aderența pe ud și nivelul de zgomot extern, precum și marcajele de aderență pe zăpadă și gheață, pentru anvelopele de iarnă - este de a simplifica șoferilor alegerea unor anvelope mai sigure și mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant. Eticheta este sub forma unui autocolant atașat pe banda de rulare, dar informații sunt disponibile și online pe site-urile producătorilor și distribuitorilor de anvelope, precum și în magazinele de anvelope.


Aderență pe ud

Siguranță pe ud

Clasa A de aderență pe ud, de pe eticheta europeană de clasificare a anvelopelor, indică cea mai bună aderență, în timp ce clasa E indică cea mai slabă aderență. Din punct de vedere al siguranței, aderența pe ud este foarte importantă în special în cazul anvelopelor de vară, deoarece influențează comportamentul la frânare al autovehiculului pe carosabile ude. Anvelopele cu o aderență excepțională pe ud au o distanță de fânare mai scurtă, reacții mai stabile și o manevrabilitate mai bună.


Eficiența consumului de carburant

O cursă mai ecologică și mai economică

Eficiența consumului de carburant este specificată pe etichetă în intervalul de clase A - E. Anvelopele de clasa A afectează cel mai puțin consumul de carburant al autovehiculului, iar anvelopele de clasa E cel mai mult. O anvelopă de înaltă calitate poate economisi semnificativ costurile cu carburantul. De exemplu, cu anvelope din clasa A, un autovehiculul consumă cu 0,1 litri mai puțin combustibil la suta de kilometri decât cu anvelopele din clasa B. Dacă comparăm cele mai bune și cele mai slabe anvelope, economiile anuale de combustibil pot ajunge la aproximativ 90 de litri.


Zgomotul la rulare

O poluare sonoră mai mică

Informațiile privind nivelul de zgomot exterior indică cât de tare se aude anvelopa pentru persoanele din afara autovehiculului. Altfel supus, nu se referă la nivelul de zgomot din interiorul autovehiculului. Nivelul de zgomot exterior este stabilit în decibeli și de clasele A, B și C, care indică volumul zgomotului, o anvelopă de clasa A fiind cea mai silențioasă.


Aderența pe zăpadă și aderența pe gheață

Siguranță iarna

În plus față de clasele de clasificare de mai sus, o anvelopă care este aprobată pentru condiții severe de zăpadă va avea marcaje de aderență pe zăpadă, iar o anvelopă care respectă metodologia internațională de testare a aderenței pe gheață va avea pe etichetă și un simbol de aderență la gheață. Aceste marcaje vă informează că anvelopa este capabilă să facă față în siguranță drumurilor de iarnă. Etichetele europene de clasificare a anvelopelor nu se aplică anvelopelor cu crampoane. De aceea, atunci când alegeți anvelopele luați întotdeauna în considerare condițiile dvs. normale în care rulați.