Jo martie 21 2019

Primul autobuz robot din lume circulă cu anvelope Nokian Hakkapeliitta

Gacha este primul autobuz robot autonom din lume care circulă pe orice tip de vreme. Autobuzul este unic datorită capacității sale de a naviga în mod fiabil chiar și în condiții dificile - în întuneric, precum și pe ploaie, zăpadă sau zloată. Anvelopele de iarnă Nokian Hakkapeliitta utilizate pentru acest autobuz garantează că pasagerii sunt în siguranță și se simt confortabil, chiar și în condiții extreme. 

Până în prezent, condițiile meteo dificile au împiedicat funcționarea autovehiculelor autonome, deoarece acestea au fost dezvoltate și testate în condiții de vreme caldă. Gacha utilizează o tehnologie de direcție complet nouă, care a fost testată pentru a funcționa în condițiile arctice din Laponia. Acest lucru îi conferă un avantaj competitiv unic față de alte soluții autonome. Autobuzul elegant Gacha este un vehicul revoluționar de generație viitoare, dezvoltat de Sensible 4 din Finlanda și MUJI din Japonia. 

„Am vrut să dezvoltăm un autobuz autonom care să fie fiabil chiar și în cele mai nefavorabile condiții meteo. Condițiile dificile sunt foarte solicitante pentru interfața dintre vehicul și drum. De aceea, anvelopele de iarnă Nokian Hakkapeliitta au fost o alegere naturală pentru noi și completează perfect sistemul nostru.”, spune Harri Santamala, director executiv al Sensible 4. 

Dezvoltate pentru condiții extreme, anvelopele Nokian Hakkapeliitta au fost realizate în decenii de experiență în condiții dificile și variate. Acestea au fost create pentru condusul în zonele unde se întâlnesc frecvent schimbări bruște ale vremii. Siguranța anvelopelor de iarnă este perfecționată în zăpadă, gheață și zloată la White Hell, cel mai mare centru de testare din lume pentru anvelopele de iarnă. Cele peste 200 de zile de îngheț pe an oferă condiții exigente, dar excelente pentru testarea și dezvoltarea celor mai sigure anvelope de iarnă din lume. 

Vehiculele robotizate necesită anvelope de ultimă generație 

Anvelopa este singurul punct de contact al autovehiculului cu șoseaua, ceea ce o face să fie un factor important de siguranță, chiar și pentru autoturismele autonome. Conform unui studiu recent solicitat de Nokian Tyres în Europa, aproape 60% dintre șoferi consideră că anvelopele de iarnă reprezintă cel mai important accesoriu pentru siguranța mașinii. Ce tipuri de anvelope vor necesita vehiculele viitorului? 

„În industria automobilelor se vor întâmpla multe în viitorul apropiat. Tehnologia traficului se dezvoltă și autovehiculele robotizate autonome vor fi la ordinea zilei. Sistemele de comandă ale acestor autovehicule autonome necesită anvelope de ultimă generație și date versatile privind funcționarea acestora, pentru un condus proactiv și sigur în orice condiții. Dezvoltarea de noi tipuri de servicii și tehnologii pentru anvelope inteligente ne permite să satisfacem nevoile în schimbare ale traficului și clienților viitorului”, declară Jukka Kasi, SVP, Produse & Tehnologii al Nokian Tyres. 

Autobuzul Gacha, dotat cu pneuri de iarnă Nokian Hakkapeliitta R3, a fost introdus în serviciul de transport public în martie 2019. Pentru început, se intenționează utilizarea autobuzului în această primăvară în traficul de pasageri din trei orașe finlandeze. Sensible 4 și MUJI vizează dezvoltarea microbuzelor autonome pentru uz public și furnizarea de servicii de transport consumatorilor începând cu anul 2021.

 

 

arhiva de ştiri