Verifică și întreține instalația de Aer Condiționat la Vianor!

Sistemul de Aer condiționat aduce un plus de confort și siguranță vehiculului. Performanțele  conducătorului auto sunt influențate direct de starea sa de confort, precum și de nivelul de temperatură și umiditate din habitaclu. Utilizarea zilnică a sistemului de climatizare este extrem de simplă și la îndemâna tuturor, însă pentru o corectă funcționare și eficiență, aceasta trebuie întreținută permanent.

Cum funționează instalația de Aer condiționat?

Instalația de Aer Condiționat a fost proiectată pentru a reduce și a elimina pe cât posibil efectele umidității si pentru a regla nivelul temperaturii, simultan purificând aerul care intră în habitaclu. Sistemul de Aer Condiționat este un circuit complet închis al unui vehicul, circuit în care substanța refrigerantă acționează datorită compresorului, aproape similar cu funcționarea unui frigider pentru uz casnic. Sistemul de climatizare utilizează în circuitul închis un principiu fizic simplu: fluidul refrigerant (freonul) absoarbe căldura prin trecerea din starea lichidă în starea gazoasă și eliberează caldură la trecerea din starea gazoasă în starea lichidă.

Cu alte cuvinte, sistemul de A/C nu produce aer rece, ci elimină căldura din interiorul vehiculului, iar obținerea temperaturii dorite se face foarte ușor, prin setarea sistemului de A/C de pe bord. 

De ce instalația de A/C are nevoie de o întreținere permanentă?

Un circuit închis nu va rămâne etanș în condițiile de exploatare din România. În fiecare an se produce o pierdere de 10-15% a cantității de freon, chiar și din cea mai nouă instalație de climatizare. Ca atare, o verificare anuală este recomandată. Una din cauzele care generează aceste pierderi este neutilizarea îndeajuns de lungă a instalației de A/C. Garniturile au nevoie ca cel puțin o dată pe lună să fie pornit sistemul, ceea ce în condițiile climaterice din sezonul rece românesc nu se întâmplă, pentru că temperaturile sunt scăzute și nu este necesară utilizarea instalației de A/C în medie pentru 6 luni pe an. Mai mult decât atat, instalația de A/C se va opri de la sine imediat ce temperatura ajunge în jurul valorilor de 2-5 grade Celsius.

Instalația conține o substanță gazoasă care în caz de neutilizare nu va oferi garniturilor umidificare necesară, iar acestea se vor deteriora. Mai mult decât atât, variațiile mari de temperatură, vibrațiile, deplasările blocului motor sau impactul în urma unui accident pot avea ca urmare inclusiv pierderea freonului. Când cantitatea de substanță refrigerantă scade, compresorul este suprasolicitat, iar acest fapt are un efect direct asupra consumului de combustibil. Funcționarea precară a instalației de A/C va utiliza suplimentar puterea motorului, fără niciun motiv. Mentenanța sistemului de A/C se face numai de personal calificat în acest sens și cu echipamente de service omologate.